Owocowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To inna wersja tradycyjnego włoskiego tiramisu- ta zdecydowanie bardziej smakuje dzieciom. Nauczyła mnie go robić siostra, która na stałe mieszka we Włoszech. Pycha! Polecam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 6 sztuk
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki

    - cukier: 0.75 szklanki

    - proszek do pieczenia: 1 opakowanie

    - cukier waniliowy: 1 opakowanie

    - serek mascarpone: 250 gramów

    - jajka do masy: 4 sztuki

    - cukier do masy: 1 szklanka

    - owoce: maliny, jagody, winogrona, porzeczki, brzoskwinie: 1 szklanka

Owocowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiecz biszkopt:
    Utrzyj jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko utrzyj na gładką masę. Piecz 30 min. w temp. 180 stopni.
  • 2. Masa: białka utrzyj z cukrem i serkiem mascarpone. Dodawaj część owoców i żółtka.
  • 3. Biszkopt przekrój na pół, posmaruj masą, przełóż drugim biszkoptem. Wierzch biszkopta również przełóż masą, na wierz posyp całymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy