Owocówka

0 (0 ocen)

szybkie ciasto z owocami

Składniki:

  • * 250 g mąki pszennej
    * 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    * 20 dkg cukru
    * szczypta soli
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 300g borówki amerykańskiej lub innych owoców( świeżych lub mrożonych)
    * 10 dkg masła
    * cukier puder do posypania

Owocówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól. Do tego dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
  • 2. Wylepiamy spód ciastem. W piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni podpiekamy ciasto 10-15 minut. Wyjmujemy ciasto, na nie wysypujemy owoce i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.
  • 3. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy