owsiane batoniki malinowo-waniliowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Owsiane batoniki z domową konfiturą malinową i wanilią. Są idealne! Zdrowe i pyszne. Smakują dużo lepiej, niż te ze sklepu.

  • 30 min

Składniki:

  • 2szkl płatków owsianych
    1szkl otrąb pszennych
    7 łyżek miodu
    100g masła
    2 jajka
    ziarenka z 1 laski wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g konfitury malinowej (u mnie: domowa)

Owsiane batoniki malinowo-waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masło i miód rozpuścić w rondelku. Odstawić na bok, do ostygnięcia. W drugim rondelku zagotować konfiturę malinową z dodatkiem ziarenek wanilii. Do gotującej się konfitury dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia, cały czas delikatnie mieszając. Odstawić. W misce wymieszać płatki owsiane i otręby. Dodać roztrzepane jajka oraz ostudzone masło z miodem. Dokładnie wszystko wymieszać. 2/3 masy owsianej wyłożyć na małą blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Wyrównać. Wyłożyć masę malinowo-waniliową, rozsmarować po całości. Na wierzch wyłożyć pozostałą część masy owsianej. Wstawić do piekarnika. Piec około 30minut, aż do złocistego koloru. Wyjąć i dokładnie wystudzić. Pokroić. Przechowywać w suchym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy