Owsiane batoniki malinowo-waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masło i miód rozpuścić w rondelku. Odstawić na bok, do ostygnięcia. W drugim rondelku zagotować konfiturę malinową z dodatkiem ziarenek wanilii. Do gotującej się konfitury dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia, cały czas delikatnie mieszając. Odstawić. W misce wymieszać płatki owsiane i otręby. Dodać roztrzepane jajka oraz ostudzone masło z miodem. Dokładnie wszystko wymieszać. 2/3 masy owsianej wyłożyć na małą blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Wyrównać. Wyłożyć masę malinowo-waniliową, rozsmarować po całości. Na wierzch wyłożyć pozostałą część masy owsianej. Wstawić do piekarnika. Piec około 30minut, aż do złocistego koloru. Wyjąć i dokładnie wystudzić. Pokroić. Przechowywać w suchym miejscu.
Komentarze