Owsiane ciasteczka bananowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Owsiane ciasteczka bananowe mają znikomą ilość cukru, którą możecie zastąpić ksylitolem, albo w ogóle pominąć, jeśli banany są wręcz „przejrzałe” i mocno słodkie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g masła
    1 jajko
    1 dojrzały, średniej wielkości banan
    2 łyżki cukru
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 czekolada
    1 garść migdałów w płatkach
    1 garść siekanych orzechów

Owsiane ciasteczka bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam.
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła.
    Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
    Smacznego :)

Porady

szklanka 200 ml

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy