Owsiane kuleczki z łuską gryczaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zdrowa przekąska.

  • 15 min

Składniki:


  • 2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
    10 łyżek mleka
    4 łyżki miodu
    100g masła
    3 łyżki mielonej łuski gryczanej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego (ewentualnie)

Owsiane kuleczki z łuską gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, miód, cukier i masło umieścić w rondelku, podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Dosypać płatki owsiane i cynamon, wymieszać łyżką - masa będzie lepka i gęsta. Odstawić do napęcznienia płatków i lekkiego przestudzenia na 10 - 15 minut.
    Po tym czasie nabierać łyżką porcje masy, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Układać na desce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić 1 - 2 godziny w lodówce.

    Gotowe można polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja nie robiłam z nimi nic więcej, a i tak były wspaniałe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy