Owsiane naleśniki z makiem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę owsianą, mak, sól, jajko, mleko i wodę gazowaną umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 5, czas 30 sekund. Włączyć. Z tak przygotowanej masy należy smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (u mnie: teflonowa, w innym przypadku patelnię należy delikatnie natłuścić). W międzyczasie, na drugiej patelni, rozgrzać miód. Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki. Gdy miód będzie już gorący, wyłożyć na patelnię plastry pomarańczy. Karmelizować w miodzie przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe naleśniki ułożyć na talerzu, udekorować karmelizowaną pomarańczą. Podawać.
Komentarze