Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Drobniuteńkie, najpopularniejsze w deserach mlecznych, ale nie tylko. Jak się okazuje nasionami można posypać sałatki, używać do jogurtów, koktajli. Dzięki temu, że chia zatrzymuja i wchłaniają wodę, zapewniają uczucie sytości.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    2 szklanki mleka
    3 łyżki nasion chia + do posypania
    pestki z 1/2 granatu
    2 łyżeczki skórki z pomarańczy w syropie

Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka, najlepiej specjalnie przeznaczonego do gotowania mleka, wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i chia.
    Zagotowujemy, a później zmniejszamy ogień i gotujemy, około 10 minut.
    Gotowe przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy skórkę z pomarańczy oraz pestki z granatu, posypujemy chia.
    Świetnie smakuje na gorąco i na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy