Drobniuteńkie, najpopularniejsze w deserach mlecznych, ale nie tylko. Jak się okazuje nasionami można posypać sałatki, używać do jogurtów, koktajli. Dzięki temu, że chia zatrzymuja i wchłaniają wodę, zapewniają uczucie sytości.
10 min
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka
3 łyżki nasion chia + do posypania
pestki z 1/2 granatu
2 łyżeczki skórki z pomarańczy w syropie
Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka, najlepiej specjalnie przeznaczonego do gotowania mleka, wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i chia.
Zagotowujemy, a później zmniejszamy ogień i gotujemy, około 10 minut.
Gotowe przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy skórkę z pomarańczy oraz pestki z granatu, posypujemy chia.
Świetnie smakuje na gorąco i na zimno.
Komentarze