Owsiano-orkiszowe placuszki z żurawiną i bananem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne i zdrowe placuszki bananowo-żurawinowe.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 szklanki otrąb owsianych
    • 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 1,5 szklanki kefiru
    • 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
    • 1 jajko
    • 2 banany
    • 150 g suszonej żurawiny
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 2 łyżki oleju
    Na krem:
    • 2 łyżki masła orzechowego solonego
    • 2 łyżki cukru pudru

Owsiano-orkiszowe placuszki z żurawiną i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy składniki suche- otręby, mąkę, sól, sodę, cukier. Dodajemy jajko, olej i stopniowo kefir- nim regulujemy gęstość. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego, żeby ładnie obtoczyło nam banany i żurawinę. Do gotowego ciasta dodajemy banany pokrojone w plasterki i żurawinę. Mieszamy. Placuszki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. Podajemy ciepłe oprószone cukrem pudrem. Do tak zdrowych placuszków możemy dodać odrobinę rozpusty w postaci masła orzechowego- masło orzechowe solone ucieramy z cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy