pachnące kotlety mielone

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tak nazwał je mój syn, kiedy po powrocie ze szkoły do domu zapytał "Co tak pachnie aż na klatce?" :) Odmienione mielone, bardzo nam smakowały, a mnie tym bardziej, że pozbyłam się zbyt małej do czegokolwiek ilości boczku i kiełbaski wiejskiej z lodówki :)

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (miałam chudą łopatkę)
    0,5 pętka kiełbasy wiejskiej (dość tłustej)
    80 gramów wędzonego boczku
    1 kajzerka wcześniej namoczona w mleku, a następnie odciśnięta
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1 jajo
    sól (mało, ze względu na boczek i kiełbaskę)
    pieprz
    słodka papryka
    bułka tarta do obtaczania

Pachnące kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rvfvv 1. Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na patelni, następnie dosypujemy do niego pokrojoną w małą kosteczkę kiełbasę i posiekaną cebulę, smażymy wszystko do zeszklenia cebuli, schładzamy.

    Do mięsa dodajemy jajo (na zdjęciu schowało się pod mięsko), zmiażdżony czosnek, przyprawy, odciśniętą bułeczkę (nie mieliłam jej razem z mięsem, także trzeba dokładnie wyrobić), podsmażoną kiełbasę, cebulę i boczek (wszystko odsączone z tłuszczu).

Porady

Do mięska możemy również dodać warzywa, np pora lub paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy