Pączki

0 (0 ocen)

  • Średni

Zawsze myślałam że pieczenie pączków to wielka sztuka. Teraz wiem że trzeba mieć dobry przepis a pączki to pestka.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 60 dekagramów
    - drożdże: 5 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - żółtka: 8 sztuk
    - masło: 15 dekagramów
    - kieliszek wódki: 1 sztuka
    - konfitura na nadzienie: 1 szklanka
    - smalec lub olej: 1.5 litra
    - cukier puder i waniliowy: 1 szklanka

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować. Wsypać dwie łyżki mąki, wymieszać, by nie było grudek( ja mieszam blenderem dzięki czemu nie ma grudek). Ostudzić. Dodać drożdzę i łyżkę cukru, wymieszać. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Wlać do rozczynu, wymieszać. Dodać pozostałą mąke i alkochol, wymieszać. Wlać rozpuszczone, ostudzone masło, wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Uformować małe pączki, nadziewać konfiturą. Smażyć na smalcu lub oleju. Osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy