Pączki

0 (0 ocen)

idealne

Składniki:

  • Składniki na 20 szt. (średnich)
    580 - 600 gmąki
    25 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    200 ml mleka
    4 żółtka
    2 jajka
    4 łyżki masła
    1 łyżka spirytusu
    2 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
    marmolada
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże z cukrem. Masło rozpuszczam. Do mąki wlewam mleko z drożdżami, masło oraz dodaję pozostałe składniki. Wszystko mieszam i zagniatam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na ok. 2-3 cm i szklanką wykrawam kółka. Na każde kółko nakładam marmoladę i zlepić brzegi. Układam łączeniem do dołu i lekko spłaszczam. Zostawiam do wyrośnięcia na ok.30 minut.
    Smażę na głębokim oleju, z obydwu stron, aż będą rumiano – złote. Przekładam na ręcznik papierowy aby odsączyć z oleju. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki