Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smaczne pączki nie tylko na Tłusty Czwartek.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki typ 650
    0,5 litra mleka
    130 gram cukru
    5 żółtek+ 1 jajko
    100 gram drożdży
    15 gram margaryny
    2 łyżki octu
    marmolada
    olej do smażenie

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko i dodać do niego kilka łyżek mąki oraz drożdże ugniecione z odrobiną cukru (powinny mieć płynną konsystencję); zostawić zaczyn do podwojenia objętości na ok. 10 min.
  • 2. Do przesianej mąki wlać zaczyn, wymieszać. Dodać jajko, żółtka utarte z cukrem, ocet i roztopioną margarynę; zostawić ciasto do kilkukrotnego zwiększenia objętości na ok. 40 min.
  • 3. Odrywać kawałki ciasta, do każdego wkładać marmoladę a następnie formować pączki; zostawić je na 15 min przykryte ściereczką.
  • 4. Smażyć pączki na oleju aż się zezłocą- ważne, żeby olej miał mniej więcej 170ºC.

Komentarze

Podobne przepisy