Pączki

0 (0 ocen)

Łatwiejsza wersja pączków

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    1/3 kostki masła
    1 i 1/3 szklanki mleka
    3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
    4 dag drożdży
    szczypta soli
    domowe powidła
    olej do smażeni
    cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzić pokruszone drożdże, z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy cukier puder, żółtka, letnią śmietankę, sól. Dokładnie mieszamy, sypiemy przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję wlewamy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość nabieramy porcję ciasta nadziewamy powidłami zlepiamy i wykładamy na stolnicy oprószonej lekko mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia około 20 – 30 minut. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zrumienienia. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jak wystygną posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy