Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ulubione przez każde a smaczniejsze jak się samemu zrobi

  • 2 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dkg drożdży
    5 płaskich łyżek mąki
    1 łyżka cukru
    1 szk mleka(mocno ciepłe)

    6 żółtek
    pół szk cukru
    1 łyżka spirytusu bądź octu
    pół kg mąki
    pół łyżeczki soli
    1 cukier waniliowy
    pół kostki masła

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: drożdże utrzeć z mąką, cukrem i połączyć z mlekiem. Zostawić do wyrośnięcia.
    Żółtka ubić z cukrem na jednolitą pianę, wymieszać z rozczynem, dodać mąkę, sól, cukier waniliowy, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto(10 minut). Wygniatając powoli dodać stopione masło.Wyrobić na jednolite ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto krótko wyrobić. Natłuszczoną ręką brać równe porcje ciasta, ukształtować w ręku małe krążki, na środek położyć poł łyżeczki konfitury. Dokładnie zlepić. Wyrośnięte pączki smażyć.

Komentarze

Podobne przepisy