Pączki "figa z makiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w mleku z jedną łyżką cukru. Dodajemy tyle mąki aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z resztą cukru pudru. Wlewamy masę do mąki, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Wlewamy roztopione, ciepłe masło i kieliszek spirytusu. Ponownie wyrabiamy. Kiedy będzie gładkie i elastyczne odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy krążki, nakładamy po łyżeczce konfitury i zlepiamy w zgrabną kulkę. Mnie wyszło 30 sztuk. Musimy pamiętać aby konfitura miała temperaturę pokojową, inaczej w pączkach zrobi się zakalec.
3.Zostawiamy je jeszcze na 30 minut. Smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Kiedy wystygną obsypujemy cukrem pudrem.
Komentarze