Pączki "figa z makiem"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na te pyszne pączki mam ze starego zeszytu mojej babci.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    80 g drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    200 ml śmietany 30 %
    125 g masła
    7 żółtek
    4 łyżki cukru pudru
    1 kieliszek spirytusu
    1 słoik konfitury figa z makiem

Pączki "figa z makiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z jedną łyżką cukru. Dodajemy tyle mąki aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z resztą cukru pudru. Wlewamy masę do mąki, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Wlewamy roztopione, ciepłe masło i kieliszek spirytusu. Ponownie wyrabiamy. Kiedy będzie gładkie i elastyczne odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy krążki, nakładamy po łyżeczce konfitury i zlepiamy w zgrabną kulkę. Mnie wyszło 30 sztuk. Musimy pamiętać aby konfitura miała temperaturę pokojową, inaczej w pączkach zrobi się zakalec.
  • 3. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut. Smażymy w średnio rozgrzanym oleju. Kiedy wystygną obsypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy