Pączki jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 1/2 kg mąki
    50 g drożdży
    kostka masła
    4 żółtka
    1/2 szklanki śmietany 12%
    cukier waniliowy bio
    2 łyżki cukru
    marmolada jabłkowa
    litr oleju do smażenia
    cukier puder
    sól

Pączki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę wymieszałem ze szczyptą soli ,posiekałem z miękkim masłem pokrojonym na plasterki. Drożdże roztarłem z cukrem waniliowym ,cukrem ,a gdy rozpłynęły się wymieszałem ze śmietaną i żółtkami. Dodałem do mąki posiekanej z masłem. Ciasto zagniotłem. Następnie rozwałkowałem na grubość ok. 1 cm ,pokroiłem na kwadraty. Na środek każdego ułożyłem konfiturę ,zlepiłem formując kulkę. Olej rozgrzałem ,włożyłem pączki i smażyłem na rumiano. Osączyłem i posypałem cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy