Pączki makowo kremowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

moje ulubione pączki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    0,5 szklanki oleju
    1 mała kostka drożdży
    2 szklanki mleka
    szczypta soli
    2 łyżeczki octu
    masa makowa
    krem czekoladowy
    krem waniliowy
    mleko
    olej do smażenia

Pączki makowo kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać 3 łyżki cukru i drożdże w ciepłym mleku. Pozostawić na 15 minut. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wlać olej, ocet oraz rozczyn z drożdży. Dodać sól oraz mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wycinać kwadraty. Na środek wyłożyć łyżeczkę masy makowej i zawinąć w kulkę. Pozostawić do wyrośnięcia pączków. Rozgrzać olej. Smażyć pączki z obu stron. Kremy rozrobić na mleku według przepisu na opakowaniu. Kremy wyłożyć do worka cukierniczego i końcówką nadziewać pączki. Udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy