Pączki Pauli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam pączki, moje dzieci również je bardzo lubią :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka 3szklanki,
    jajka 3 szt.,
    cukier 1/5 szkl.,
    masło 1łyżka,
    mleko 1,5 szkl.,
    drożdze 3dag,
    sól 1 płaska łyżeczka

    NADZIENIE: powidła śliwkowe, marmolada gęsta lub dżem

    PONADTO: tłuszcz do smażenia(smalec),
    cukier puder do posypania

Pączki pauli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: drozdze rozprowadzić w ciepłym mleku dodać1 łyżeczkę cukieru , łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia .Do mąki dodać żółtka cukier i odrobiną soli dodać wyrośnięte drożdze i resztę składników.Wyrobić ciasto i poczekać aż podwoi swoją objetość .Konsystencja ciasta na pączki powinna być lużna .ciasto nabierać ,rozpłaszczyć na dłoni dodać łyżeczkę nadzienia dokładnie zlepić w kształt kuli i pozostawić znowu do wyrośnięcia , po czym smażyć na złoty kolor w gorącym smalcu pod przykryciem a po przewróceniu na drugą strone bez przykrycia .Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Porady

sklejone ciasto z nadzieniem kłaść stroną zlepioną na dół na posypanej mąką ściereczce

Komentarze

Podobne przepisy