Pączki ptysiowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne szaleństwo na tłusty czwartek

  • 60 min

Składniki:

  • 1/4l mleka,100g masła, szczypta soli,1 łyżeczka cukru,230g mąki,7jaj Ponadto tłuszcz do smarowania papieru tłuszcz do smażenia 2 łyżki rumu, konfitury, cukier puder ucierać z rumem tak długo aż utworzą jednolitą masę. Pączki zanurzać w polewie górną strona .

Pączki ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko z masłem, solą i cukrem ,przez cały czas mieszając .Wsypać przesianą mąkę, następnie rozcierać drewnianą łyżką ,aby nie utworzyły się grudki. Utartą masę dokładnie podgrzewać, mieszając .Ciasto powinno mieć szklisty wygląd. Do przestudzonej masy wbijać pojedynczo jaja i ucierać tak długo, aż otrzymamy ciasto ciągliwe i elastyczne. Papier do pieczenia pociąć na równej wielkości kawałki o wymiarach15x15cm Każdy kawałek papieru wysmarować tłuszczem .Szprycę napełnić ciastem ptysiowym, a następnie wyciskać krążki na przygotowany papier. Pączki razem z papierem wkładać partiami do gorącego tłuszczu. Papier usunąć, pączki smażyć na złoty kolor 3min, następnie odwrócić je i dosmażyć jeszcze przez3min. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową, po czym układać na bibule w celu osączenia z tłuszczu. Konfiturę podegrzać z 2łyżkami wody. Za pomocą pędzelka posmarować ciepłe pączki. Przygotować polewę ;cukier puder ucierać z rumem aż utworzy jednolitą gładką masę, pączki zanurzać w polewie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy