Pączki różane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszyste i miękkie, a na dodatek z moją ulubioną konfiturą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • Ciasto:
    Składniki na ok. 40 sztuk:
    600g mąki
    100g roztopionego chłodnego masła
    300ml ciepłego mleka
    2 jajka
    50g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    Ok. 200g konfitury różanej



Pączki różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem aby drożdże ,,ruszyły”, na ok. 15 minut. Po tym czasie mąkę, roztrzepane jajka i zaczyn wymieszać, pod koniec dodać masło. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć szklanką placuszki. Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smażyć na rumiano z obu stron. Gdy przestygną nadziewać konfiturą za pomocą szprycy cukierniczej lub strzykawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy