Pączki serowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie w wykonaniu i równie szybko znikające ze stołu :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
    150 g sera twarogowego
    4 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka sody
    1 jajko
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    aromat pomarańczowy do ciast
    cukier puder
    olej

Pączki serowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę, twaróg, cukier, sodę i jajko. Dodać skórkę pomarańczową i aromat. Zagnieść ręcznie ciasto (wyjdzie gęste i dość klejące).
  • 2. W rondelku mocno rozgrzać olej. Formować w dłoniach małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego (większe mogą nie upiec się w środku) i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na brązowo złoty kolor.
    Odsączyć na papierowym ręczniku.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy