PĄCZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ.

0 (0 ocen)

  • 1 min

Dla smakoszy słodkości

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki -
    - 3 szklanki mąki
    - 5 dag masła
    - 3 żółtka
    - 3 dag drożdży
    - 1/4 szklanki mleka
    - pół szklanki cukru
    - pół szklanki soku z pomarańczy
    - skórka otarta z pomarańczy
    - olej
    - sól

    Na krem:
    - 500 ml schłodzonej kremówki
    - 2 usztywniacze do śmietany

    Do dekoracji pączków:
    - cukier puder
    - skórka pomarańczowa

Pączki z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PĄCZKI  Z  BITĄ  SMIETANĄ. 1. Sposób wykonania pączków:
    1. Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło). Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.kroimy udka wwzdłuź , ale nie do końca i przekładamy bitą śmietaną .

    2. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny.

    3. Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem. Pączki przekrój wzdłuż na pół, posmaruj śmietaną, przykryj wierzchami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.

Komentarze

Podobne przepisy