Pączki przełożene masą budyniową, posypane cukrem pudrem i orzechami.
2 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
ok 1 kg mąki pszennej 50 g drożdży 300 ml mleka 6 żółtek 1całe jajko 6 łyżeczek oleju cukier waniliowy pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia
Masa budyniowa:
1budyń śmietankowy
0,5l mleka
1żółtko
1/2szkl cukru
1/2kostki margaryny
cukier puder do posypania
Orzechy do posypania
Pączki z masą budyniową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w 1/2szkl. Mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. Po upieczeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Górę posypać cukrem pudrem i orzechami.
2.masa budyniowa: W 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń, cukier i żółtko. Resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i porcjami dodać budyń. Zmiksuj.
Komentarze