Pączki z masą budyniową i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pączki przełożene masą budyniową, posypane cukrem pudrem i orzechami.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok 1 kg mąki pszennej 50 g drożdży 300 ml mleka 6 żółtek 1całe jajko 6 łyżeczek oleju cukier waniliowy pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia
    Masa budyniowa:
    1budyń śmietankowy
    0,5l mleka
    1żółtko
    1/2szkl cukru
    1/2kostki margaryny
    cukier puder do posypania
    Orzechy do posypania

Pączki z masą budyniową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w 1/2szkl. Mleka i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosły. Następnie wszystkie pozostałe składniki wsyp do miski dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj troszkę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na 1h do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na tłuszczu. Po upieczeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Górę posypać cukrem pudrem i orzechami.
  • 2. masa budyniowa: W 1/2szkl mleka rozpuszczamy budyń, cukier i żółtko. Resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i porcjami dodać budyń. Zmiksuj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy