Pączki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasta nie trzeba wyrabiać tylko mieszamy mikserem, przygotowane pieczemy w piekarniku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 250 g mąki
    - 50 g margaryny
    - 10-15 g suszonych drożdży
    - 125 ml mleka
    - 60 g cukru
    - 2 jajka
    - szczypta soli

    - 200 g marmolady
    - 100 g grubego cukry do posypania
    - ok. 20 włoskich orzeszków w skorupkach
    - mąka do obtoczenia orzeszków
    - olej do zamoczenia orzeszków

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ciasta 1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Margarynę rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, mieszadłami miksera. Odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Wycinanie kółek 2. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  • Kładzienie orzecha 3. Orzechy zamocz w oleju i obtocz w mące - układaj na krążkach, lekko je dociskając. Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem – pieczemy 25 minut w temp. 170˚C
  • Dodanie marmolady 4. Po wyjęciu z pieca, z pączków usuwamy orzechy a w ich miejsce wkładamy po łyżce marmolady.

Komentarze

Podobne przepisy