Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasta nie trzeba wyrabiać tylko mieszamy mikserem, przygotowane pieczemy w piekarniku.
2 godz.
Składniki:
- 250 g mąki
- 50 g margaryny
- 10-15 g suszonych drożdży
- 125 ml mleka
- 60 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g marmolady
- 100 g grubego cukry do posypania
- ok. 20 włoskich orzeszków w skorupkach
- mąka do obtoczenia orzeszków
- olej do zamoczenia orzeszków
Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Margarynę rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, mieszadłami miksera. Odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
2.Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
3.Orzechy zamocz w oleju i obtocz w mące - układaj na krążkach, lekko je dociskając. Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem – pieczemy 25 minut w temp. 170˚C
4.Po wyjęciu z pieca, z pączków usuwamy orzechy a w ich miejsce wkładamy po łyżce marmolady.
Komentarze