Pączki z ricotty (Baci di ricotta)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, mięciutkie i bardzo smaczne pączusie

  • 30 min

Składniki:

  • 200g serka ricotta
    2 jajka
    75g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru
    pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Pączki z ricotty (baci di ricotta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładka masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.
    Do płytkiego garnka bądź na patelnie wylać 2-3 cm oleju. Rozgrzać. Wykładać łyżeczką ciasto na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron jak pączki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy