Pączki ziemniaczane

0 (0 ocen)

To bardzo stary przepis. Robiłam je kiedyś dawno temu jak byłam już „większym dzieckiem”:) Dzięki ziemniaczanemu puree pączki bardzo szybko i mocno wyrastają; ciasto jest zwarte i elastyczne; skórka chrupiąca i smaczniejsza oraz dodatkowo miąższ dłużej zachowuje świeżość. Może warto wrócić do korzen

Składniki:

  • 1/2 kg mąki

    1/2 kg ugotowanych ziemniaków

    2 jajka

    10 dkg masła

    4 dkg drożdży

    4 płaskie łyżki cukru pudru

    8 łyżek mleka

    2 łyżki spirytusu

    marmolada twarda

    tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)

Pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa i do gorących dodać masło-wymieszać.

    Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 2 łyżkami cukru pudru. Jajka roztrzepać w kubeczku z pozostałym cukrem. Do lekko ciepłych ziemniaków dodać wszystkie składniki , łącznie ze spirytusem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.

    Po tym czasie jeszcze chwilę wyrobić lekko podsypując mąką . Rozwałkować na ciut mniej niż grubość palca i wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. Każde jeszcze troszkę rozciągnąć palcami, nakładać marmoladę i sklejać palcami jak sakiewkę. Dalej postępować tak samo zagniatając krótko resztki ciasta. Układać na lekko posypanej mąką stolnicy czy desce złączeniem do dołu. Przykryć lekką ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Szybko rosną.

    Rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na średnim ogniu z obu stron obracając (wrzucać złączeniem do dołu).

    Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy