Pączusie kornela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru 200 gram mąki oraz 3/4 szkl ciepłego mleka z tego zrobić rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.
zółtka z jajkiem oraz cukrem utrzeć dodać do nich resztę mąki rozczyn sok z cytryny resztę mleka spirytus oraz olej i cały aromat wyrobić odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować kulki wielkośći jajka odłożyć na blat przykryć ściereczką w czasie rośnięcia kulek rozgrzewac olej .
Gdy olej będzię gotowy wrzucać pączki smażąc je po około 2 minuty z każdej strony pamiętejmy jednak aby olej nie był za gorący ponieważ pączki się zarumienią lub spalą z wierzchu a w środku będą surowe. Smacznego.
Porady
Pączki osobiście szprycuje dopiero po usmażeniu to duże ułatwienie.
Komentarze