Pączusie Kornela

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moim chłopakom piekę lub robię inne pyszności przynajmniej 2 razy w tygodniu zachęcam inne mamy to dużo zdrowsze niż słodycze ze sklepu..

  • 2 godz.

Składniki:



  • 1 Kg mąki

    6 żółtek

    1 całe jajko

    150 gram cukru

    6 łyżek oleju

    40 ml spirytusu

    10 dag drożdży

    ulubiony aromat

    1 litr oleju

    marmolada lub inne nadzienie wedle uznania

    sok z cytryny

    500ml mleka(ciepłego)

Pączusie kornela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru 200 gram mąki oraz 3/4 szkl ciepłego mleka z tego zrobić rozczyn odstawić w ciepłe miejsce.

    zółtka z jajkiem oraz cukrem utrzeć dodać do nich resztę mąki rozczyn sok z cytryny resztę mleka spirytus oraz olej i cały aromat wyrobić odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować kulki wielkośći jajka odłożyć na blat przykryć ściereczką w czasie rośnięcia kulek rozgrzewac olej .

    Gdy olej będzię gotowy wrzucać pączki smażąc je po około 2 minuty z każdej strony pamiętejmy jednak aby olej nie był za gorący ponieważ pączki się zarumienią lub spalą z wierzchu a w środku będą surowe. Smacznego.

Porady

Pączki osobiście szprycuje dopiero po usmażeniu to duże ułatwienie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy