Pączusie sercusie :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W lekkim mleku rozcieramy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyrośnięte drożdże, alkohol, całość dokładnie mieszamy, dodajemy, siejąc przez sito mąkę i sól, wyrabiamy ciasto (można robotem na niskich obrotach).Gdy stanie się pulchne i jednolite, dodajemy ciepłe, roztopione masło i ponownie wyrabiamy aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym, pozbawionym przewiewów miejscu.
Gdy ciasto podwoi objętość , nabieramy na jeden pączek, płaską łyżkę ciasta, rozprowadzamy na dłoni, nadziewamy lekko podgrzaną marmoladą (nie powinno być różnicy temperatur), formujemy zgrabny pączek w kształcie serca i układamy na podsypanej mąką stolnicy- miejscem złączenia do dołu. Gdy pączki podwoją swoją objętość, smażymy, małymi partiami na rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę, wyłożoną grubą warstwą papierowych serwetek, po odsączeniu układamy na talerzyku, oprószamy cukrem pudrem z wanilią.
Komentarze