Mój dzisiejszy obiad to paczuszki z ciasta filo, które wypełniłam nadzieniem szpinakowo-serowym oraz kawałkami ryby. Danie było obłędne, a miruna nowozelandzka bez ości świetnie sprawdziła się w takiej formie.
1 godz. 20 min
Składniki:
150 g ciasta filo (pokrojonego w mniejsze kwadraty 10x10 cm)
150 g ryby o jasnym, zwartym mięsie (np. miruny nowozelandzkiej)
200 g szpinaku
1 cebula
1 por mały
150 g ricotty
sok i skórka z 1/2 cytryny
sól
pieprz biały i czarny
olej rzepakowy
oliwa (do posmarowania ciasta)
Paczuszka z rybką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokrój w mniejsze kawałki. Dopraw solą, białym pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Odstaw na pół godziny do lodówki.
2.Na oleju podsmaż drobno pokrojone por i cebulę. Dodaj szpinak, duś, aż zmięknie, zaś woda odparuje. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
3.Szpinak wymieszaj z ricottą. Dopraw.
4.Foremkę na muffinki wysmaruj oliwą. W każde wgłębienie wkładaj kilka płatów ciasta filo (za każdym razem smaruj je oliwą.
5.Na ciasto rozłóż szpinak i rybę. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
6.Piecz 25-30 minut w 180 stopniach. Podawaj z pomidorami skropionymi oliwą i octem balsamicznym.
Komentarze