Paczuszka z rybką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mój dzisiejszy obiad to paczuszki z ciasta filo, które wypełniłam nadzieniem szpinakowo-serowym oraz kawałkami ryby. Danie było obłędne, a miruna nowozelandzka bez ości świetnie sprawdziła się w takiej formie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 150 g ciasta filo (pokrojonego w mniejsze kwadraty 10x10 cm)
    150 g ryby o jasnym, zwartym mięsie (np. miruny nowozelandzkiej)
    200 g szpinaku
    1 cebula
    1 por mały
    150 g ricotty
    sok i skórka z 1/2 cytryny
    sól
    pieprz biały i czarny
    olej rzepakowy
    oliwa (do posmarowania ciasta)

Paczuszka z rybką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokrój w mniejsze kawałki. Dopraw solą, białym pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Odstaw na pół godziny do lodówki.
  • 2. Na oleju podsmaż drobno pokrojone por i cebulę. Dodaj szpinak, duś, aż zmięknie, zaś woda odparuje. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
  • 3. Szpinak wymieszaj z ricottą. Dopraw.
  • 4. Foremkę na muffinki wysmaruj oliwą. W każde wgłębienie wkładaj kilka płatów ciasta filo (za każdym razem smaruj je oliwą.
  • 5. Na ciasto rozłóż szpinak i rybę. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
  • 6. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach. Podawaj z pomidorami skropionymi oliwą i octem balsamicznym.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy