Pałeczki w ryżu i warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniały sycący obiad z pałeczkami z kurczaka w aromatycznych warzywach z dodatkiem pełnoziarnistego ryżu,zachwyci dzieci i dorosłych.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 pałki kurczaka
    25 dag ryżu pełnoziarnistego
    30 dag boczku
    1 cebula
    1 litr bulionu z kurczaka
    5 łyżek oleju ryżowego
    1 torebka ulubionych mrożonych warzyw na patelnię
    szczypta kurkumy
    przyprawa do gyrosa
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy z młynka do smaku

Pałeczki w ryżu i warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałeczki z kurczaka myję osuszam ręcznikiem papierowym oprószam przyprawą do gyrosa. Boczek kroję na paseczki.W głębokiej patelni typu wok rozgrzewam olej ryżowy wrzucam boczek i przesmażam na rumiano,następnie dodaję posiekaną cebulkę ,wkładam pałeczki i obsmażam z każdej strony aż się przyrumienią około 10 minut.Ryż pełnoziarnisty mieszam ze szczyptą kurkumy i wsypuje na patelnie przesmażam 2-3 minuty,mieszając,po czym wlewam bulion z kurczaka,zmniejszam ogień do minimum i duszę wszystko razem aż cały płyn wchłonie ryż,od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Gdy pałeczki będą już miękkie ,wsypuję torebkę dowolnych mrożonych warzyw,mieszam i duszę około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam wtedy do smaku solą i pieprzem kolorowym.Rozkładam na talerze i podaję gorące. Smacznej uczty życzę.

Komentarze

Podobne przepisy