Pałki kurczaka w melasie trzcinowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne złociste pałki kurczaka w melasie trzcinowej z fasolką i ryżem basmati. Dzięki zawartości cukru kurczak pięknie się karmelizuje i nabiera wyrazistego smaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka np. zagrodowego
    łyżeczka melasy trzcinowej ( jęli nie ma może być miód)
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki chili
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    olej rzepakowy
    ryż basmati
    zielona fasolka
    kolendra

Pałki kurczaka w melasie trzcinowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pałki kurczaka w melasie trzcinoowej 1. Kurczaka myjemy , solimy i posypujemy czosnkiem, chili, polewamy melasą trzcinową lub miodem, olejem i masujemy do równego pokrycia się marynaty. Najlepiej zostawić na przynajmniej 20 minut do zamarynowania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy 60 minut. W międzyczasie gotujemy fasolkę i ryż. Po upieczeniu fasolkę rozkładamy na kurczaku i podajemy z sosem spod kurczaka. Posypujemy natką kolendry.

Komentarze

Podobne przepisy