Pyszne złociste pałki kurczaka w melasie trzcinowej z fasolką i ryżem basmati. Dzięki zawartości cukru kurczak pięknie się karmelizuje i nabiera wyrazistego smaku.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
8 pałek z kurczaka np. zagrodowego
łyżeczka melasy trzcinowej ( jęli nie ma może być miód)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka czosnku granulowanego
olej rzepakowy
ryż basmati
zielona fasolka
kolendra
Pałki kurczaka w melasie trzcinowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy , solimy i posypujemy czosnkiem, chili, polewamy melasą trzcinową lub miodem, olejem i masujemy do równego pokrycia się marynaty. Najlepiej zostawić na przynajmniej 20 minut do zamarynowania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy 60 minut. W międzyczasie gotujemy fasolkę i ryż. Po upieczeniu fasolkę rozkładamy na kurczaku i podajemy z sosem spod kurczaka. Posypujemy natką kolendry.
Komentarze