Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybki, prosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka,
    opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej),
    garść suszonych grzybów,
    1 por (jasna część),
    2 łyżki żurawiny do mięs,
    sól,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    ulubiona przyprawa do kurczaka,
    olej do smażenia

Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10jhjl9 1. Grzyby namoczyć w 300 ml zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Dołożyć również pokrojony por i żurawinę. Ponownie wymieszać.
  • image-0lv5q84 2. Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano.
  • image-0gef88c 3. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość wstawić do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy