Pałki w przyprawie chińskiej 5 smaków

0 (0 ocen)

Mięso w smaku jest bardziej anyżowe więc nie wiem czy każdy lubi. Ja tak :-)

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    olej rzepakowy 4 łyżki + do wysmarowania blaszki/naczynia
    Przyprawy wg uznania :
    sól,pieprz,płatki chili,słodka czerwona papryka w proszku,przyprawa chińska 5 smaków

Pałki w przyprawie chińskiej 5 smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. Do misy wlać olej dodać wyżej wymienione przyprawy/wymieszać. (gdyby było za gęste wlać więcej oleju)
  • 3. Do marynaty włożyć pałki i porządnie je w niej wytaplać/włożyc do lodówki na parę godzin (można na całą noc)
  • 4. Blaszkę wysmarować olejem poukładać pałki,polać resztą marynaty z miski,przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C (grzanie góra) 1 h. Po tym czasie odkryć i jeszcze chwilkę zapiec i gotowe . . . .

Porady

* Przyprawa chińska 5 smaków jest wysoce aromatyczną mieszanką, o wyrafinowanym smaku i zapachu. Wraz z kuchnią chińską i wietnamską trafiła na stoły całego świata. Charakteryzuje się leśnym zapachem kasji, połączonym z aromatem anyżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy