Pałki z kurczaka w sosie selerowo-marchewkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małe części kurczaka tym razem pałki . Gotowane i podane w sosie śmietanowym z kawałkami selera i marchewki. Taki sosik najlepiej pasuje do ryżu, ale możemy takę podać z duszonymi ziemniaczkami. Lekkie delikatne danie super nadaje się dla dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    sól
    1 seler
    2 marchewki
    1 szklanka śmietana 30%
    mąka ok 1 łyżka

Pałki z kurczaka w sosie selerowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki z kurczaka myjemy . Do garnka wlewamy ok 1 litra wody. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie po 2 sztuki. Zagotowujemy. Solimy do smaku. Seler bulwę obieramy i kroimy w drobna kostkę . Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę .
  • 2. Do garnka z zagotowaną woda wkładamy pałki kurczaka gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa.
    Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyciągamy mięso. W małym słoiczku mieszamy śmietanę z odrobina mąki. Wlewamy na gotujący się wywar. Gotujemy aż sos lekko zgęstnieje. Wkładamy pałki. Zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy