Palmiery piernikowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Ciasteczka są pyszne, takie chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji cudownie pachną oraz... uroczo wyglądają. Prawda? Ich nazwa pochodzi od kształtu liści palmy, choć nazywane są też motylkami lub uszami słonia.

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1/3 szklanki cukru (można nie co mniej)
    2 łyżeczki przyprawy do piernika

Palmiery piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier należy wymieszać z przyprawą do piernika.
    Papier, w który było zwinięte ciasto francuskie oprószyć cukrem piernikowym, a następnie ponownie ułożyć na nim płat ciasta.
    Ciasto obficie posypać cukrem i lekko go docisnąć.
    Następnie dłuższe boki zwinąć ku środkowi (każdy bok do połowy) i całość pokroić na około 8-10 mm plasterki.
    (Aby ciasto lepiej kroiło się - uprzednio można je schłodzić w lodówce.)
    Palmiery ze sporymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, posypać pozostałym cukrem i lekko spłaszczyć za pomocą dłoni.
    Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut (po 8-10 minutach ciastka przełożyć na drugą stronę) w 200 stopniach.
    (Ciasteczka powinny być rumiane, a cukier roztopiony.)
    Palmiery ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze

Podobne przepisy