PALUCH DROŻDŻOWY

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybki i prosty przepis na smaczne, mięciutkie, domowe bułeczki. Idealne na śniadanie lub jako dodatek do gulaszu, zupy, itp. Można przygotować w dowolnej formie jako paluchy (z porcji około 8 szt.) lub okrągłe bułeczki (ok.12 szt.).

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki ciepłej wody
    0,25 szklanki mleka
    25g świeżych drożdży
    szczypta soli
    2 szczypty cukru
    0,20 szklanki oleju
    mąka (do zarobienia ciasta)

Paluch drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać do miski mleko i wode. Dodac sól, cukier i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia skladników. Dodać olej. Wyrabiać ciasto dosypując mąkę.
  • 2. Uformowac kule z ciasta. Ręką posmarować kulę mała ilością oleju (żeby ładnie odeszła od miski po wyrośnięciu), położyć w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 20 min.
  • 3. Po wyrośnięciu chwileczke wyrobić. Kule podzielic na równe 8 części.Uformować paluchy.Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia kratce lub blasze. Ponacinać na skos. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 min.
  • 4. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypac wedle uznania, np. Kminkiem, makiem czy solą.
  • 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-220°C przez około 12-15 min żeby się zrumieniły.

Porady

Smarowanie jajkiem bułeczek nie jest konieczne, bez tego też wychodzą bardzo smaczne.

Komentarze

Podobne przepisy