Paluchy rybne

0 (0 ocen)

Bardzo lubimy rybę podaną w ten sposób, mój synek je wyłącznie taką:)

Składniki:

  • 60 dag filetów z mintaja,
    łyżka masła,
    3 łyżki mąki,
    3/4 szkl. śmietany 12%,
    jajko,
    bułka tarta,
    olej,
    sól,
    pieprz.

Paluchy rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety zmielić. Masło rozpuścić, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać trochę śmietany, dobrze wymieszać, wlać resztę śmietany, mieszając, mocno podgrzać na małym ogniu (ale nie gotować!). Ostudzić. Wymieszać z rybą, doprawić i wyrobić. Białko ubić, dodać żółtko, zmieszać z masą. Formować paluchy, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy