Paluchy wiedźmy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Paluchy wiedźmy - obrzyyyyydliwie smaczne. Marcepanowe robaczki i malinowa krew sprawiają, że paluchy są obrzyyyydliwie smaczne :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    40 dag mąki
    20 dag masła
    3/4 szkl cukru pudru
    1 jajo
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    PONADTO:

    połówki migdałów
    marcepan
    konfitura malinowa

Paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić .
  • 2. Z ciasta formować cienkie wałeczki, ponacinać nożykiem, z jednej strony umocować połówkę migdała.
  • 3. Piec ok. 10 - 15 min. w 180 stopniach.
  • 4. Z marcepanu uformować robaczki, naciąć nożykiem, główki zrobić pisakiem jadalnym.
  • 5. Paluchy udekorować konfiturą malinową i marcepanowymi robakami.

Porady

Migdały można mocować na roztrzepanym białku.

Komentarze

Podobne przepisy