Paluszki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Każdy się dziwi ilości amoniaku w tym przepisie, a po upieczeniu każdy prosi o jeszcze. Są kruche, smaczne i polecam je do barszczyku.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl śmietany
    10 dag masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka kminku
    5 dag amoniaku
    mąki ile zabierze
    ponadto:
    słodka papryka
    ser żółty
    sól kamienna

Paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka, śmietanę, rozdrobnione masło, sól, kminek, połączyć ze sobą wszystkie składniki. Następnie dosypywać mąki i wyrabiać ciasto ( ciasto miękkości jak na pierogi). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowane paluszki do pieczenia 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i radełkiem wycinamy paluchy. Smarujemy wodą i posypujemy startym żółtym serem, słodką papryką i kamienną solą.
  • Gotowe paluchy 3. Pieczemy w 190 st do uzyskania złotego koloru.

Porady

Surowe ciasto czuć intensywnie amoniakiem, ale po upieczeniu aromat znika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy