Paluszki Baby Jagi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo pomysłowe ciastka w kształcie palców. Łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej/ tortowej
    ½ szkl. cukru pudru
    16g. cukru waniliowego
    125g. masła/ margaryny
    2 jajka
    15 orzechów laskowych/ migdałów

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody

Paluszki baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować z miej kulę i schłodzić w lodówce około 1 godzinę.
  • Formowanie paluszków Baby Jagi. 2. Po tym czasie ciasto podzielić na około 30 równych części. Każdą uformować na kształt palca u ręki, robiąc 4 nacięcia nożem ( dwa tuż za paznokciem i 2 w połowie palca)
  • 3. Żółtko jajka wymieszać z wodą. Białko lekko ubić trzepaczką, maczać w nim przekrojone na pół orzechy/ migdały. Przykleić je do palców z ciasta jako paznokcie.
  • 4. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i piec w 200 st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy