Paluszki ryżowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kreatywna przekąska:)

  • 30 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu;
    50 g ryżu
    15 dag pieczarek
    mała marchewka

    składnik podstawowy dodatkowy;
    garść startego żółtego sera

    składniki robocze;
    jajko
    łyżka mąki
    olej
    szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki
    szczypta ziół prowansalskich
    łyżka pikantnego ketchupu

    dekoracja;
    różyczki brokuła

Paluszki ryżowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję , marchew ścieram na tarce. Pieczarki gotuję i drobno siekam (najlepiej w elektrycznym rozdrabniaczu). Pieczarki i marchew chwilę podsmażam na patelni. Do miski wsypuję ryż, dodaję marchew z pieczarkami. Wbijam jajko, dosypuję łyżkę mąki. Masę doprawiam solą, pieprzem ,ziołami i papryką. Na koniec dodaję starty ser. Na patelni smażę placki i lekko studzę. Następnie kroję je w paski (tak jak na frytki). Podaję z ketchupem. Dekoruje różyczkami brokuła

Komentarze

Podobne przepisy