Pan samochodzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gęstą pianę. Dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem.Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem tortownicę. Na około 25-30 minut wstawiamy do piekarnika (180 st.)
2.Masa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jajka z cukrami ubijamy na ogniu, jak zrobi się piana dodajemy roztopioną czekoladę, chwilę jeszcze ubijamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa czekoladowa ostygnie ucieramy ją z margaryną.
3.Gdy biszkopt jest upieczony, wyciągamy go z tortownicy i zostawiamy do ostudzenia. Wystudzony przekrawamy na 3 krążki. Krążki układamy jeden na drugim i odcinamy boki (będzie to góra samochodu).
4.Odkrojone boki i "nadwozie" samochodu przekładamy masą czekoladową. Boki układamy na "nadwoziu" tworząc dach i smarujemy wierzch masą.
5.Niebieski lukier plastyczny rozwałkowujemy i kładziemy na samochód dociskając i nadając mu prawidłowy kształt. Zbędny lukier odkrawamy i chowamy do woreczka(można ja później jeszcze wykorzystać). Z białego lukru plastycznego robimy szyby i rejestrację do naszego samochodu. obwódki robimy z pozostałej masy czekoladowej. Również masą czekoladową przytwierdzamy ciastkowe koła. Z żelek możemy zrobić pasażerów. Na rejestracji masą czekoladową piszemy imię dziecka.
Porady
żelki warto podciąć z tylu, wtedy będą się lepiej trzymać na lukrze. Lukrowe okna przytwierdzamy lekko zwilżając lukier wodą, smarując miodem lub syropem klonowym.
Komentarze