Pancakes dyniowe

0 (0 ocen)

Doskonale nadadzą się na drugie danie, deser lub podwieczorek. Posmakują dużym i małym łasuchom. Są niezwykle delikatne i pyszne

Składniki:


  • 1,5 szkl mleka
    1,75 szkl mąki
    1 szkl musu z dyni
    2 jajka
    łyżka cukru
    łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

    syrop trzcinowy do polania
    bakalie do dekoracji

Pancakes dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozbełtać jajka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mus z dyni i pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Można to zrobić za pomocą rózgi lub mikserem. Odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię. Ja tylko dla pierwszego naleśnika dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy