Pancakes z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Idealna propozycja na letnie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, lekko cynamonowe pancakes z zatopionymi wiśniami, podane z miodem, lub kleksem bitej śmietany to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    150 ml mleka
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 i 1/4 szklanki mąki*
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta cynamonu
    ok. 150 g wydrylowanych wiśni

Pancakes z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do ostygnięcia.
    Jajka ubić z cukrem. Dodać mleko i śmietanę, a następnie suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na końcu dodać płynne masło. Wszystko razem zmiksować.
    Masę rozsmarowywać najlepiej chochlą na suchej teflonowej patelni. Jeśli twoja patelnia przywiera, przed wlaniem każdej porcji ciasta, posmaruj ją masłem.
    Wiśnie można wrzucić od razu do masy, ale ja proponuję układać je po kilka na rozsmarowanym już na patelni cieście. Smażyć placuszki z obu stron na złoto.
    Z podanych składników wychodzi ok. 6 sporych placków o średnicy 15 cm. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz usmażyć mniejsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy