Panierowane ziołowe kuleczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg.ziemniaków
    5 łyżek mleka
    1 łyżka siekanego koperku
    majeranek
    zioła prowansalskie
    sól,pieprz do smaku
    mąka,jajka,bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

Panierowane ziołowe kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • panierujemy 1. Ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy ,przeciskamy dwukrotnie przez praskę.Odstawiamy do ostudzenia,,dodajemy koperek,zioła prowansalskie,majeranek ,doprawiamy do smaku.Wlewamy mleko dokładnie mieszamy.Z ziemniaków formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego ,panierujemy dwukrotnie,smażymy na głębokim tłuszczu na złoto brązowy kolor.Wyjmujemy ,odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z sosami np.ketchupem.Smacznego
  • smażymy na złoto brązowy kolor 2. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy