Panierowany oscypek podany z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, mięciutki oscypek w delikatnej, chrupiącej panierce podany z żurawinową konfiturą.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 grube plastry oscypka
    0,5 szklanki zarodków pszennych
    2 łyżeczki konfitury żurawinowej
    pieprz ziołowy
    1 jajko
    1 łyżka
    olej do smażenia

Panierowany oscypek podany z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oscypek musimy pokroić w grubsze plastry. Do jednej miseczki przesypujemy zarodki pszennej, a do drugiej wbijamy jajko i wlewamy mleko – mieszamy energicznie widelcem. Każdy plaster sera z osobna wkładamy do jajka, a następnie przekładamy do miseczki z zarodkami pszennymi i z jednej strony posypujemy delikatnie pieprzem ziołowym i dokładnie obtaczamy w zarodkach – dociskamy. Ser doprawiamy tylko i wyłącznie samym pieprzem, gdyż jest wystarczająco mocno słony. Oscypek smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu po 1-2 minutki z każdej strony tak aby był ładnie rumiany. Podajemy zaraz po usmażeniu na gorąco, na środku układamy po pół łyżeczki konfitury żurawinowej. Tak przygotowany oscypek jest bardzo mięciutki, lekko ciągnący i ma świetny smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy