Panna cotta

0 (0 ocen)

  • 20 min

Deser, który posmakuje każdemu. Jestem tego pewna :)

  • 20 min

Składniki:

  • Panna cotta:
    0,5 l śmietanki kremówki
    2 op. cukru wanilinowego
    5 dag cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody

    Mus malinowo-jeżynowy:
    1 szkl. malin
    0,5 szkl. jeżyn
    2 łyżki cukru pudru

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej śmietankę, wsyp cukry. Podgrzewaj 10 min., ciągle mieszając ( nie gotuj!!!). Żelatynę zalej wodą, wymieszaj( po kilku min. napęcznieje). Napęczniałą żelatynę dodaj do śmietanki. Mieszaj, aż się dokładnie rozpuści. Śmietankę przelej przez sitko, następnie wlej do silikonowych foremek ( mi wychodzi 9). Wstaw do lodówki dopiero wtedy, gdy śmietanka całkiem wystygnie.
  • 2. Maliny i jeżyny opłucz, osusz, dodaj cukier. Zmiksuj.
    Podawaj z panna cottą.

Porady

Panna cottę można podawać z musami z innych owoców. Jest pyszna z musem truskawkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy