Panna cotta a'la Rafaello

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty kremowy deser o znanym smaku kokosa i migdałów

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    200 ml mleka kokosowego
    1,5 łyżeczki żelatyny
    4 łyżeczki cukru kokosowego
    1 łyżka mielonych płatków migdałowych
    1 łyżeczka miodu
    Ekstrakt waniliowy
    Płatki kokosa do dekoracji

Panna cotta a'la rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2 łyżek wody dodaję żelatynę, zostawiam na parę minut.
    W garnuszku łączę mleko kokosowe z cukrem, podgrzewam parę minut- mleko nie może się zagotować, a jedynie rozpuścić cukier. Trwa to około 5 minut. Dodaję żelatynę, podgrzewam parę minut, tak aby żelatyna idealnie się rozpuściła. Zdejmuje deser z ognia, dodaję migdały,miód i wanilię. Delikatnie mieszam, panna cottę przelewam do słoiczków, chłodzę minimum dwie godziny.
    Przed podaniem dekoruję płatkami kokosa.

Komentarze

Podobne przepisy