panna cotta waniliowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser dla zabieganych, uda się każdemu i każdemu posmakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 gramów śmietany kremówki 30% (najlepiej UHT, do gotowania)
    2 łyżki cukru (z małymi górkami)
    1 laska wanilii
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącego mleka

    ulubiony sos owocowy, konfitura

Panna cotta waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zzz 1. Laskę wanilii przepłukać krótko w ciepłej wodzie.
    Śmietankę mocno podgrzać, wsypać cukier, wymieszać, zestawić z ognia. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śmietanki, można włożyć też całą laskę na około 10 minut.
  • xxx 2. Następnie śmietankę przecedzić przez gęste sitko i znów dość mocno podgrzać.
  • panna cotta waniliowa 3. Żelatynę dobrze rozprowadzić w gorącym mleku, dodać do śmietanki, wymieszać całość dokładnie i przelać do foremek lub salaterek, schłodzić w lodówce. Podawać z sokiem owocowym lub konfiturą.

Porady

Zaproponowałam śmietankę do gotowania na wypadek, gdyby ktoś się zagapił i śmietankę zagotował, UHT się nie zważy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy