Panna cotta waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Laskę wanilii przepłukać krótko w ciepłej wodzie.
Śmietankę mocno podgrzać, wsypać cukier, wymieszać, zestawić z ognia. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śmietanki, można włożyć też całą laskę na około 10 minut.
2.Następnie śmietankę przecedzić przez gęste sitko i znów dość mocno podgrzać.
3.Żelatynę dobrze rozprowadzić w gorącym mleku, dodać do śmietanki, wymieszać całość dokładnie i przelać do foremek lub salaterek, schłodzić w lodówce. Podawać z sokiem owocowym lub konfiturą.
Porady
Zaproponowałam śmietankę do gotowania na wypadek, gdyby ktoś się zagapił i śmietankę zagotował, UHT się nie zważy.
Komentarze