Panna cotta z borówkami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki do przygotowania i pyszny deser.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śmietana 30% 350 ml,
    mleko 150 ml,
    cukier 4 łyżki,
    żelatyna 3 łyżki,
    laska wanilii 1 szt,
    borówki 100 g,
    galaretka przezroczysta 1 szt,

Panna cotta z borówkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę oraz mleko przelać do rondelka, dodać cukier oraz wydrążone ziarenka z wanilii i laskę. Całość doprowadzić do wrzenia. Wyjąć laskę wanilii. Dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę ostudzić, przelać do pucharków i odstawić do lodówki do stężenia.
    Galaretkę przezroczystą przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
    Na wierzchu deseru ułożyć borówki i zalać galaretką. Ponownie odstawić do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy